Страници

2018-09-24

Инвестиционни легенди и митове

Мит 1: Успехът се измерва в проценти

Всички сме чували мантрата, че по-успешен инвеститор е този, който за единица време (например една година) е направил по-голяма печалба, измерена в проценти. Действителността е малко по-различна. Несериозно е да се мисли, че човек, който е инвестирал 1000 лева е голяма работа, ако за една година е направил 50%. Или пък за 3 поредни години е правил средно по 15-20% на година. Или каквото и да е друго число. Дори 1000% печалба да е направил за една година, това прави печалба от 10 000 лева. Тази сума може да изглежда голяма, но ето какво виждам аз:
  1. Моят опит показва, че големи проценти се правят трудно и най-често големите проценти са си чист късмет.
  2. Хората, които се бият в гърдите, че са направили някоя голяма печалба, най-често не успяват да повторят успеха си. Това е пряко следствие от първата точка.
  3. Голяма еднократна печалба със сравнително малко вложени средства е крайно недостатъчна за дългосрочно изхранване на семейството. В горния пример печалбата от 10 000 лева не стига и за половин година нормален живот, ако говорим за нормално 4-членно семейство.
Големите проценти не са показателни за каквото и да е. Единственият показател за финансов успех, който аз приемам за адекватен, се съдържа в отговора на следния въпрос:

Колко пари съм имал в началото и колко пари имам сега?

Ако сега имам повече пари, отколкото в началото, когато съм започнал изграждането на инвестиционния си портфейл, това е добро начало, но все още не означава нищо. В крайна сметка в магазина купувам хляб и сирене с пари, а не с проценти. Затова, лично за мен, по-добър инвеститор е този, който в дългосрочен план е спечелил повече пари. Да кажем, че за дългосрочно приемаме период от повече от 5 години.

Мит 2: Печеля, следователно разбирам от инвестиции

В период на дълъг и силен възход е сравнително лесно да се печели. Както се казва, при силен възходящ тренд и магаретата летят. Затова е много лесно човек да се самозаблуди, да обърне причинно-следствената връзка и да си повярва, че щом печели някакви пари, значи разбира инвестиционния свят и в частност инструментите, които търгува.

Реалността е точно наобратно - ако човек разбира инвестиционния свят и в частност инструментите, които търгува, има голям шанс да спечели пари или да не загуби много пари, ако трендът се окаже низходящ. Много лесно е човек да си повярва, когато печели пари. Нещо повече, тези хора парадират с успехите си като един вид доказателство, че ги разбират нещата. В това няма нищо лошо, но обикновено същите тези хора не могат да дадат адекватно и добре обосновано обяснение за случващото се на пазара.

Чисто психологически, хората са склонни да търсят повтарящи се модели в природата и когато при възходящ тренд някой спечели пари от повечето сделки, които е направил, този човек си самосъздава модела, че печалбите са заради неговите действия, а не заради факта, че целият пазар се движи нагоре. Единственото "лекарство" е пазарът да обърне посоката си. Тогава се вижда кой наистина "разбира нещата".

Последният ярък пример за феномена "печеля, следователно разбирам" е рязкото поскъпване на криптовалутите от 2017-та. Тогава много хора се обявиха за разбирачи. Някои български гурута даже започнаха да предлагат платени курсове по технически анализ за анализиране на криптовалути. Много от същите гурута предричаха, че ETH ще стигне $10 000, а BTC ще скочи над $100 000. Е, питам аз, къде сега са същите тези хора, защо не правят нови прогнози и защо вече не си ракламират платените курсове? :)

Моето лично мнение е, че един човек започва да разбира инвестиционните пазари, когато мине през поне два цикъла на възход и спад, и междувременно е участвал на пазарите със сериозни пари, т.е. бил е сериозен инвеститор, а не любител.

Мит 3: Анализаторите не могат да предвидят нищо

Тук истината е, че пазарните анализатори не могат да предвидят накъде ще се движи борсовата цена на даден инструмент. И аз не го мога това. Никой не го може това. Движението на борсовите цени ден за ден се определя най-вече от това дали в конкретния ден има по-големи купувачи (съответно цената се вдига) или по-големи продавачи (съответно цената пада). В дългосрочен план движението на цената на една акция е в пряка зависимост от счетоводните резултати на съответната компания.

Пазарните анализатори може да си играят на врачки, когато говорим за бъдещи борсови цени, но същите тези пазарни анализатори най-често са сериозни икономисти или най-малкото хора със сериозен опит на финансовите пазари и могат да дадат много добра обосновка за развитието на дадена компания в бъдещето. Това е възможно, защото всички сериозни бизнеси съществуват с идеята да печелят пари, а това става само със сериозно планиране и сериозна бизнес стратегия. Е, това планиране и бизнес стратегията си проличават в счетоводните отчети и другата информация покрай счетоводните отчети.

Пазарните анализатори си разбират от работата, когато става въпрос за анализи на компании или на цели икономически сектори, макар че последното е под въпрос. Това, в което пазарните аналиатори 100% не ги бива, е това да отгатват цените на дадени инструменти в бъдещето.

Мит 4: Трябва да сравнявам успеваемостта си с тази на даден пазарен индекс

Тук има няколко производни:
  • За да съм се справил добре, трябва да съм спечелил повече, отколкото е пачалбата на даден пазарен индекс.
  • Ако съм спечелил по-малко от пазарния индекс, значи съм се справил зле.
Хората, които започват да се занимават с инвестиции, рядко си дават сметка, че печалбата, която правят, е пряко свързана със стратегията им на търговия. При стратегията buy-and-hold на ETF върху даден индекс математиката показва, че печелим толкова, колкото е изменението на индекса (изключваме разходите за управление на ETF-а). При стреатегията DCA печалбата ни е наполовина по-ниска от изменението на същия индекс, но и поетият риск също е наполовина по-нисък. Това означава, че ако при buy-and-hold печалбата ни е 30%, при DCA ще имаме печалба от 15%. Това също означава, че ако при buy-and-hold загубата ни е 30%, при DCA загубата ни ще е наполовина по-малка, т.е. в размер на 15%.

Простата истина е, че човек трябва да се сравнява с това, което е в рамките на нормалното за съответната стратегия за търговия. А при липса на стратегия няма с какво толкова да се сравняваме. Тогава просто приемаме, че или сме на печалба, или сме на загуба.

Мит 5: От форекс се печели

И то много. Всеки, който се захване с форекс, става милионер за нула време.

Пълни глупости!

До ден днешен не се е намерил нито един човек, който се занимава с форекс и който нагледно да ми покаже, че от форекс дейност печели повече, отколкото от продажбата на негови книги за форекс, платени форекс семинари и/или платени форекс курсове. Много хора се подлъгват, че форекс сферата е начин за бързо забогатяване, но там хората просто губят пари. Това е.

Който мисли противното, моля, нека се свърже с мен и ми покаже нагледно колко пари е спечелил от форекс за последните 5 години. За предпочитане през данъчните декларации, защото печалбите от форекс подлежат на данък общ доход.

Ако някога попаднете на човек, който ви увещава да си купите негова форекс книга, да посетите негов платен семинар на тема форекс или ви увещава да се запишете на неговия платен форекс курс, най-горещо ви съветвам да му зададете следния въпрос:

- През последните 5 години колко пари спечелихте от форекс дейност и колко пари спечелихте от книги, курсове и семинари?

Отогворът на горния въпрос (или липсата на отговор, или уклончивия отговор, или отговор под формата на лична нападка) ще ви даде ясна представа що за човек стои срещу вас.

Истината е, че от форекс в дългосрочен план статистиката показва, че можете само да загубите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.