Страници

2017-07-01

Как да започнем да търгуваме с акции на българската фондова борса (БФБ)

По този въпрос съм писал и преди, други хора също са писали. Не пречи пак да си поговорим по темата.

Накратко, ето каква е процедурата.

За търговия на борсата ви е необходим инвестиционен посредник (ИП). Звъните или пишете мейл, казвате, че искате да търгувате на БФБ и си уреждате среща в офиса на съответния ИП.

Актуален списък на лицензираните инвестиционни посредници

За търговия на БФБ е необходимо да подпишете договор, в който се уточнява, че вие ще използвате услугите на точно този ИП, който пък ще ви представлява на БФБ. След подписването на договора от страна на ИП получавате достъп до платформа за търговия на БФБ. Това може да е някакво приложение, което се инсталира на компютъра/телефона, но може и да е уеб базирано приложение, което се достъпва през браузър.

От страна на ИП сте получили и банкова сметка, по която трябва да преведете парите, с които искате да търгувате. Правите най-обикновен банков превод от вашата лична банкова сметка към банковата сметка на инвестиционния посредник. Обикновено след ден, максимум два, парите от превода ще бъдат осчетоводени от страна на ИП и в платформата за търговия ще видите, че вече имате на разположение пари, с които да купувате акции.

За самата техническа част на търговията най-добре се консултирайте с някой, който може да ви обясни как да извършвате сделки или в краен случай помолете някой от брокерите, които работият за ИП, да ви въведат в основните термини и да ви покажат как се сключват сделки.

В общия случай си харесвате дадена компания и поставяте поръчка за покупка, в която поръчка вие изрично задавате колко акции искате да купите и на каква цена.

Пример: искам да купя 100 акции на компания XYZ и за цена на акция предлагам по 10 лева. Попълвам в двете полета в платформата количеството акции и цената за една акция, и натискам бутона за потвърждение.

Поръчката ми пристига при ИП. Да не забравяме, че сделки не пристигат директно на борсата. Всички поръчки минават първо през ИП, а от страна на ИП в общия случай без никакво забавяне предават поръчката към БФБ.

Ако се окаже, че вашата поръчка е с най-добра предлагана цена, т.е. няма друг човек, който да иска да купува акции на компания XYZ, който да е предложил по-висока цена за една акция, то вашата поръчка за момента е най-добрата на борсата и ако някой акционер в компанията XYZ реши, че иска да продаде до 100 броя акции на цена 10 лева за една акция, може да пусне поръчка за продажба със съответните параметри. Ако предположим, че това стане, тогава вие ще сте купили между 1 и 100 акции, а на борсата поръчката ще се промени и за покупка ще се вижда остатъкът до 100 акции.

Пример: някой акционер решава да продаде 40 броя акции на компания XYZ на цена 10 лева. При това положение на борсата ще се сключи сделка между вас и този акционер, и в резултат на тази сделка вие ще се сдобиете с 40 акции на компания XYZ, и ще сте платили за тях 400 лева (и отделно каквито комисионни има за ИП). Тъй като сделката не е в пълния размер на подадената от вас поръчка, информацията в поръчката ще се промени и на борсата ще се вижда, че вече търсите да купите само 60 акции на компания XYZ на цена от 10 лева за една акция.

Горните примери показват как работи така наречената лимитирана поръчка. На БФБ могат да се пускат и много други видове поръчки.

За всякакви въпроси можете спокойно да се обръщате към брокерите от страна на вашия ИП. Те имат ползва вие да търгувате активно и няма да ви откажат да ви консултират кое какво означава по платформата, кой бутон какво прави, да ви обяснят кои поръчки за какво се използват и т.н. и т.н.
Ами това е накратко. Ако изключим ходенето до офиса на посредника, всичко останало става изцяло онлайн. Заявката за теглене на пари от сметката ви за търговия към личната ви банкова сметка става пак онлайн, най-често през самата платформа за търговия.

5 коментара:

 1. Анонимен24/7/17 22:57

  Здравей,
  В момента чета и събирам информация по темата и имам един въпрос. След като се регистрирам при някой конкретен ИП и купя акции през неговата платформа - реално те се хпрехвърят на мое име в ЦД или не е така? И ако компанията ИП фалира какво става с акциите, който съм купил?
  Благодаря за отговора.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. При покупка на акции през платформата на който и да е ИП твоите акции са си на твое име, но в подсметка към ИП. Това е т. нар. регистър Б на ЦД.

   http://csd-bg.bg/index.php?menu=pravilnik&id=prl_7

   Ако искаш акциите да са изцяло на твое име, тогава пак през ИП ще трябва да си ги прехвърлиш в регистър А на ЦД. Общо взето е безсимслено упражнение, ако мислиш да търгуваш активно.

   Не го мисли това, защото на практика няма смисъл. За да търгуваш през платформата на ИП акциите ти *задължително* трябва да са в регистър Б на ЦД, иначе твоят ИП не може да прави нищо с акциите ти.

   Ако ИП фалира, тогава акциите си остават твои. Най-много от ЦД да ги прехвърлят в регистър А, освен ако не се намери друг ИП, който да поеме функциите на фалиралия ИП и по този начин един вид задочно ще станеш клиент на новия ИП. Бъди сигурен, че ако се стигне до такава ситуация цялата инвестиционна общност своевременно ще научи за това, включително и ти ако следиш каквито и да са икономически новини.

   Изтриване
  2. Анонимен31/7/17 11:59

   Благодаря за отговора. Исках да те попитам и кое ИП за търговия ти използваш? Аз пробвах няколко демо сметки на различни ИП и от всички за момента ми хареса това на elana.

   Изтриване
 2. За начало е все едно кой ИП ще избереш, тъй като условията им са много аналогични. Избери този ИП, който смяташ, че най-много ти допада. Аз все още ползвам услугите на Карол, но не съм доволен от техните платформи, тъй като нямат адекватна уеб платформа, мобилната им платформа доскоро беше с огромна дупка в сигурността, а десктоп платформата им е нестабилна и забива. При първи удобен случай ще ги сменя с по-адекватен посредник.

  От известно време на начинаещите препоръчвам като за начало да се насочат към услугите на Бенчмарк, тъй като ми се струват най-адекватни по отношение на платформи и комисионни. Аз самият, поне за момента, нямам нищо общо с Бенчмарк и никога не съм ползвал техните услуги.

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен10/9/18 22:26

  Здравей, Иван
  По повод платформите - за търговия на БФБ - мисля, че ползващите и тази на Карол, и тази на Бенчмарк ще адмирират подновяването на актуалната информация в платформите относно финансовите показатели на компаниите. Считам, че не само настоящите клиенти ще оценят това усърдие, но същото би привлякло и нови такива.

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.