Страници

2017-03-04

Анализ на българската фондова борса към март 2017 г.

В предишния си анализ от септември 2016 г. споделих мнение, че техническата картина на БФБ е положителна с тенденция за още по-силно положително развитие. Нека видим какво се случи през последните няколко месеца и каква е техническата картина към настоящия момент.

Седмично изменение на индекса Sofix за период от пет години
Седмично изменение на индекса Sofix за период от пет години
Горната графика показва изменението на индекса Sofix за 5 години назад на седмична база. Ясно се вижда как всички SMA криви са с векторна посока нагоре. Вече имаме и пробив на SMA(60) над SMA(100), което е последното потвърждение за наличие на стабилен и дългосрочен възходящ тренд. Погледнато исторически, последните два пробива на SMA(60) над и под SMA(100) са с продължителност от над една година като и през двата периода наблюдаваме съответно стабилен възходящ тренд, след което стабилен низходящ тренд. В момента имаме положително пресичане на SMA(60) над SMA(100), което ни подсказва, че положителният тренд, който наблюдаваме в момента, би могъл да продължи още дълго.

От друга страна имаме индикации за образуване на двоен връх на ниво около 600 пункта с първи връх през първите месеци на 2014-та година и втори връх някъде в момента. Въпросът е до колко е вероятно текущата съпротива на ниво около 600 пункта наистина да се окаже достатъчна, за да се обърне тенденцията.

Седмично изменение на индекса BGTR30 за период от пет години
Седмично изменение на индекса BGTR30 за период от пет години
Горната графика ни показва изменението на индекса BGTR30 за последните 5 години, отново на седмична база. Имаме почти аналогична картина, както при Sofix - всички SMA криви са с положителна векторна посока и отново имаме пробив на SMA(60) над SMA(100). Разликата е, че на горната графика нивото на съпротива от около 440 пункта, както и абсолютният връх от около 460 пункта, постигнати през първите месеци на 2014-та година, са пробити без проблем. Движението на по-широкия индекс засега не дава предпоставка за образуване на двоен връх, въпреки че тази вероятност не е напълно изключена, но дори да имаме тенденция за двоен връх, той би следвало да се образува в продължение на седмици или дори месеци.

И така - какво можем да очакваме? И двете графики показват силен възходящ тренд като засега единственото безпокойство е възможността за образуване на двоен връх някъде около текущите нива на индексите. Но дори при двоен връх и последвало движение на индеските надолу, това движение би следвало да се тълкува като временна корекция (от няколко седмици до няколко месеца) и само пробив на индексите под SMA(30), с последвал пробив на SMA(10) под SMA(30), би следвало да се тълкува като задълбочаване на корекцията и преминаването ѝ към по-дългосрочен низходящ тренд.

Моето лично мнение е, че ако не се случи някой непредвиден катаклизъм (например нови изблици на страх покрай проблемите в Гърция и съответно изтичане на банков капитал от региона) текущата съпротива при Sofix ще бъде пробита в близките няколко месеца и до края на годината индексът може да отбележи още поне 10-15% ръст, т.е. до ниво от около 700 пункта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.