Страници

2016-08-14

Анализ на инвестиционни стратегии с пресичания на SMA криви

Наскоро попаднах на публикация в един друг блог, където се обсъждаше идеята за инвестиция в акции чрез така познатата стратегия с пресичане на SMA криви. И тъй като ме мързи да смятам на ръка, написах софтуерен алгоритъм, който да прави сметките вместо мен.

Анализ на стратегии, базирани на SMA пресичания върху SOFIX
Анализ на стратегии, базирани на SMA пресичания върху SOFIX

Ето линк към анализатора на SMA базирани стратегии:


Данните за SOFIX са от началото на съществуването на индекса, а данните за S&P 500 обхващат последните 25 години. Алгоритъмът изчислява сигналите за вход и изход, и също така показва с каква крайна сума завършваме упражнението. Добавих и възможност за изчисляване на най-оптимална стратегия, но тъй като имплементацията ми е по brute force методологията, това отнема доста време.

Сравняването на резултатите при SOFIX и S&P 500 показва, че няма никаква взаимовръзка между периодите на SMA кривите, ако целта ни е да постигнем максимална доходност за конкретния период. Също така, по-внимателно поглеждане в резултатите ясно показва, че при малко по-волатилно, но все пак хоризонтално движение на индексите, стратегията с пресичане на SMA криви всъщност води до загуба.

И все пак стратегият дава достатъчно добри резултати ако приемем, че за по-дълъг период от време (години) имаме дълги периоди и в двете посоки. Тогава, в зависимост от точните периоди на SMA кривите, които сме избрали, успяваме да "оберем" голяма част от положителното движение, след което продаваме сравнително скоро, след като е започнало движението надолу. Както вече споменах, необходимо е и двете движения да са достатъчно дълги, за да има стратегията положителен резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.