Страници

2016-06-18

Анализ на българската фондова борса към юни 2016 г.

Седмична графика на индекса SOFIX за период от 5 години
Седмична графика на индекса SOFIX за период от 5 години
Горната графика показва изменението на индекса SOFIX на седмична база за период от 5 години назад. Обикновено в анализите си ползвам дневна графика за една година назад, както и седмична графика за 3 години назад, но в случая ще използвам тази графика, защото тенденциите за изминалите периоди се виждат по-добре.

Нека погледнем тенденциите през последните 2 години. Лесно се вижда как индексът последователно пробива под SMA кривите за 10, 30, 60 и 100 седмици назад. Първият по-интересен опит за пробив във възходяща посока е около самия край на 2014-та година. Индексът не успява да пробие над SMA(30), а заедно с това SMA(30) пробива в низходяща посока SMA(60).

Следващият интересен момент е опитът за пробив на индекса над SMA(30) в началото на април през 2015-та година. Опитът за пробив отново е неуспешен, а заедно с това SMA(30) пробива в низходяща посока SMA(100).

Опитът за пробив на индекса над SMA(30) в самия край на 2015-та година също беше неуспешен, а последвалият спад на индекса, последван от дълга странична консолидация, само затвърди негативната посока на развитие на SMA(100).

Накратко - през последните 2 години индексът SOFIX се движеше в низходящ тренд, а всички SMA криви, които аз използвам в анализите си, постепенно се подредиха в комбинация, която показва силен и продължителен низходящ тренд (всяка по-лека крива се намира под по-тежките криви).

За справка - обърнете внимание къде и кога се пресичат SMA кривите при последния силен възходящ тренд, Абсолютното дъно беше в средата на 2012-та година, когато всички SMA криви отново бяха подредени в класически низходящ тренд, а векторните посоки на същите криви сочеха надолу. Ето за какъв период от време SMA кривите обърнаха векторите си в посока нагоре:
 • SMA(10) - твърде нестабилна, не я отчитаме.
 • SMA(30) - около 2 месец след абсолютното дъно.
 • SMA(60) - около 6 месеца след абсолютното дъно.
 • SMA(100) - около 12 месеца след абсолютното дъно.
Толкова за миналото, а сега нека се върнем към настоящето.

Седмична графика на индекса SOFIX за период от 1 годинa
Седмична графика на индекса SOFIX за период от 1 годинa
Горната графика показва изменението на индекса SOFIX на седмична база през последната една година. На практика това е последната 1/5 от предишната графика. Ето какво виждам аз:
 • Това е четвърти опит за пробив на индекса над SMA(30) през последните 2 години. За разлика от преди, този път индексът успява видимо да пробие над SMA(30) и към настоящия момент ниво на съпротива се пада SMA(60). Въпреки това, този пробив все още не е стабилен. Следвайки моите разбирания за технически анализ, на седмична база трябва да видим поне два последователни бара, които са 100% образувани над определената от нас база, за да имаме потвърждение за стабилен пробив. Ако следваме твърдо това техническо правило, то последният бар трябва да се игнорира като невалиден, тъй като най-ниската му tочка е на ниво 444.6, където се намира и SMA(30) в момента. За справка - през последните 2 години нямаме нито една последнователна серия от 2 бара над SMA(30).
 • Векторната посока на SMA(30) вече е положителна. Промяната настъпи през последните две седмици. Ето последните 5 технически стойности на SMA(30):

  444.2 - низходящ вектор
  444 - низходящ вектор
  443.9 - низходящ вектор
  444 - възходящ вектор
  444.6 - възходящ вектор

  Изменението не е значително, но технически погледнато това е първият положителен сигнал, който идва от SMA(30) през последните 18-19 месеца. Сама по себе си тази промяна на векторната посока не означава нищо. За да имаме положителен сигнал, трябва векторната посока на SMA(60) също да стане положителна, но за да се случи това, трябва да сме свидетели на стабилно възходящо развитие на борсата през следващите няколко месеца.
 • Текущото ниво на индекса от 460 пункта е същото ниво, което индексът не успя да пробие в края на 2015-та година. От тази гледна точка можем да предположим, че имаме ситуация на двоен връх с горна граница около 460 пункта. Първият връх е с ниво на съпротива около границата на SMA(30), а вторият връх е с ниво на съпротива около границата на SMA(60). При неуспешен пробив на нивото от 460 пункта можем смело да предположим, че ще последва нов спад на индекса, най-вероятно до ново дъно за последните 3 години.
 • През последната една година SMA(10) направи много слаб опит за пробив над SMA(30) като самият пробив се оказа фалшив. В момента SMA(10) отново е под SMA(30).
 • Всички SMA криви са подредени в класически низходящ тренд.
Много е рано да се каже дали положителните сигнали, които виждаме, могат да се интерпретират като начало на нов и по-дълъг възходящ тренд. Все още най-тежките SMA криви са с негативен вектор, а ръстът от последните няколко седмици, макар и впечатляващ, все още е твърде малък. За нов и стабилен възходящ тренд можем да мислим само при пробив на SMA(30) над SMA(60) и в последствие обръщане на векторната посока на SMA(60), но е твърде рано за този сценарий. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.