Страници

2016-01-17

EPAM и Luxoft в началото на 2016 г.

EPAM и Luxoft са сред световните лидери в IT outsourcing сектора. И двете компании имат офиси у нас като и двете компании усилено търсят още IT специалисти, поне към днешна дата. Преди време писах за тези две компании (линк) и ще бъде интересно да проследим тяхното развитие през последната една година.

Графика на EPAM за последната една година
Графика на EPAM за последната една година
Горната графика показва борсовото движение на EPAM за последната една година. От най-ниската до най-високата си точка акцията е отбелязала около 86% ръст, което е много впечатляващо! От друга страна, текущата цена на акцията е на нивото от месец април, т.е. нямаме доходност за последните 9 месеца. Нещо повече, от най-високата си точка до сегашното си ниво, акцията е загубила около 18%. Общото възприемане е, че една акция е официално в низходящ тренд, ако цената е спаднала с над 20% от върха си. Текущият спад от 18% все още можем да го приемем като здравословна корекция, тъй като все още е над нивото на подкрепа от месец май, но спад под текущите нива и по-точно под $64 за акция ще затвърди низходящата посока по две направления:
  • Ще имаме официален спад в цената от над 20%.
  • Ще имаме пробив под нивото на подкрепа от месец май.
Три от EMA кривите (10, 30 и 60) вече са подредени в класически низходящ тренд, а съвсем скоро EMA(30) ще пробие и под EMA(100), което е още един допълнителен сигнал, че цената на акцията е достигнала максималния си капацитет за момента.

Към настоящия момент съотношението P/E е 46.98, което е много над средните оценки на повечето други компании от IT сектора. Нека все пак не забравяме, че P/E на EPAM винаги е било високо заради изключително добрите резултати, които компанията показва през годините.

Графика на Luxoft за последната една година
Графика на Luxoft за последната една година
Горната графика показва борсовото движение на Luxoft за последната една година. Тук графиката е много по-стабилна, но отново имаме спад, отбелязан през последните седмици. Текущата цена на акцията е на ниво от месец август, т.е. нямаме доходност през последните 6 месеца. Чисто графично пробивът на EMA(10) под EMA(30) не е достатъчен сигнал, за да заключим, че ни очаква по-сериозен спад. Също така, чисто графично имаме много повече потенциални нива на подкрепа, отколкото при EPAM, ако спадът се задълбочи. Текущият спад е близо 19% спрямо абсолютния си връх, което отново повдига въпроса дали сме в началото на задълбочаващ се низходящ тренд.

Съотношението P/E е 32.23, което пак е високо, но е много по-поносимо, отколкото при EPAM. Както и преди съм отбелязвал, Luxoft е по-ефективната компания (ROA и ROE), въпреки че EPAM е по-печелившата от двете. Ефективността на Luxoft е причината цената на двете акции да е почти изравненена.

Трудно е да се каже какво ни очаква занапред при двете компании. Чисто графично излиза, че EPAM и Luxoft са близо до 20% спад спрямо абсолютния си връх и пробив под това психологическо ниво може да отприщи лавинообразни разпродажби. Фундаментално погледнато в момента наблюдаваме спад на борсите в Китай, както и в развитите страни. Това обяснява разпродажбите от последните седмици, но не дава реална представа колко може да продължат тези разпродажби и кои сектори ще бъдат засегнати.

Аз съм склонен да вярвам, че ако спадът при двете компании се задълбочи, това ще даде нови възможности за потенциалните инвеститори, които са пропуснали да купят акции. Перфектно би се получило, ако можем да купим на цени с около 50% под текущите, но отчитайки резултатите на двете комапании, както и растежът на IT outsourcing сектора като цяло, по-реалстично е да очакваме спад с не повече от 20-25% спрямо текущите нива, ако въобще този спад продължи. Нека не забравяме, че IT outsourcing секторът е изключително динамично развиващ се и нямаме сериозно основание да мислим, че IT индустрията е достигнала някакъв максимален връх, над който вече да не може да се развива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.