Страници

2015-12-13

Анализ на българската фондова борса към декември 2015г.

Много отдавна не съм публикувал анализи за развитието на БФБ и има много проста причина - нищо не се е променило от последния ми анализ досега. И все пак, нека погледнем какво се случи през изминалата година. Ще дам и мое предположение какво можем да очакваме през следващата година.

Изменение на индекса SOFIX от началото на 2015 г.
Изменение на индекса SOFIX от началото на 2015 г.

Горната графика показва изменението на индекса SOFIX от началото на 2015 г. до средата на месец декември. Имаме спад за периода в размер на около 20%. За справка, индексът BGTR30 е отбелязал спад от около 14% за същия период. Разликата от около 6% е заради разликата в структурата и методологията на изчисление между двата индекса. По-важното в случая е, че и при двата индекса имаме двуцифрен спад, измерен в проценти.

Всички усреднени криви са подредени в класически низходящ тренд - най-отдолу е SMA(10), над нея е SMA(30), следвана от SMA(60) и SMA(100). Нещо повече, подредбата на тези усреднени криви през по-голямата част от годината е в класически низходящ тренд. Към настоящия момент векторните посоки на всички тези SMA криви също са надолу.

За периода от една година, който разглеждаме, имаме няколко опита за пробив на индекса над SMA кривите като най-същественият опит за пробив беше през месец април. Този пробив, както и всички останали, се оказаха бичи капани, както се вижда и от графиката.

Накратко - на дневната графика за една година назад имаме изключително силен негативен тренд, който все още е в сила и няма индикации до къде може да продължи.

Изменение на индекса SOFIX за последните 5 години
Изменение на индекса SOFIX за последните 5 години
Горната графика показва изменението на индекса SOFIX за 5 години назад на седмична база. Измерено в проценти, изменението е положително и е около 23%, докато индексът BGTR30 е реализирал ръст от около 25% за същия период.

На тази графика ясно се виждат по-дългосрочните тенденции. Повече от година и половина индексът е в низходящ тренд като SMA кривите също са подредени в класически низходящ тренд, т.е. по-леките SMA криви са под по-тежките SMA криви. На тази графика имаме два опита за пробив на индекса над SMA(30), но и двата опита са безуспешни като границата, поставена от SMA(30), се явява много сериозно ниво на съпротива. Малко трудно се забелязва, но векторната посока на SMA(100) също е надолу от септември месец насам. Очевидно, векторните посоки на останалите SMA криви също са надолу.

Имаме абсолютно идентични картини на дневната графика за една година назад и на седмичната графика за 5 години назад. Единствената разлика е в опитите за пробив на индекса, но и при двете графики нямаме успешни такива.

Моят извод е, че негативното движение ще продължи, а най-близкото ниво на подкрепа се явява около 380-390 пункта, където е бил индексът през първото тримесечие на 2013 г. От друга страна, целият спад на индекса през последната година и половина е с намаляващи обеми, което означава, че движението надолу най-вероятно няма да продължи със същата скорост, както досега. Затова е напълно възможно през цялата 2016 г. да не видим спад под 400 пункта, просто защото търговия на борсата почти няма.

Ако обаче видим спад под 380 пункта, тогава следващата спирка на индекса може и да е под 300 пункта и най-вероятно ще последва тест на дъното от средата на 2012 г.

Какво трябва да се случи, за да имаме основание за по-сериозен ръст? На първо място индексът трябва стабилно да пробие над SMA(100) на дневна графика. Технически погледнато, такъв пробив би трябвало да съвпадне с пробив над SMA(30) на седмична графика. За съжаление, на седмична графика подобен пробив ще е само първото от необходимите условия, за да видим по-стабилен ръст. Чак след като видим пробив на SMA(10) над SMA(30) на седмична графика, тогава можем да мислим за вече започнал по-стабилен възходящ тренд.

Кратко обобщение - техническите графики показват много силен низходящ тренд и е много вероятно този тренд да продължи. Отчитайки изтъргуваните обеми, спадът догодина може и да не е много дълбок (около 10%), но нищо не пречи да е продължителен, т.е. да продължи развитието си, както досега.

1 коментар:

  1. It's really a fully professional analysis. However, the long term indexes' trends (since Feb 2009) are upwards.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.