Страници

2015-07-05

Подценена или надценена е дадена акция

Да предположим, че искате да купите бизнес, който генерира чиста печалба от 1000 лева на месец. Това прави чиста печалба в размер на 12 000 лева на година. Да предположим, че бизнесът е стабилен и тези 1000 лева чиста печалба на месец са абсолютно гарантирани. Да предположим, че има потенциал за ръст (който не е гарантиран, но го има) на бизнеса от 10-15% на година през следващите няколко години. Няма подводни камъни, всичко е законно и всичко около бизнеса е уредено.

При тези почти идеални условия колко най-много бихте платили, за да закупите този бизнес?

Тук няма правилен или грешен отговор. Може например да решите, че сте склонни да платите печалбата за една година напред, което оценява целия бизнес на 12 000 лева. Или да платите печалбата за 10 години напред (120 000 лева), или дори за 30 години напред (360 000 лева). Естествено, това означава, че ще трябва да изчакате съответно 1, 10 или 30 години, докато възстановите направената първоначална инвестиция, ако приемем, че междувременно няма ръст на бизнеса.

Измерването на стойността на даден бизнес чрез отчитане на чистата годишна печалба е в основата на коефициента P/E.

P - price (цена)
E - earnings (чиста печалба)

Т.е. делим цената на годишната печалба и получаваме някакво число. Това число представлява годините, които трябва да изчакаме, за да възстановим първоначално направената инвестиция.

Ако сме склонни да платим 12 000 лева за бизнеса, това прави P/E = 1. Плащаме точно толкова, колкото е годишната печалба и съответно след една година ще сме възвърнали първоначалната инвестиция.

Ако сме склонни да платим 120 000 лева за бизнеса, това прави P/E = 10. Ще трябва да изчакаме 10 години, за да възстановим първоначално направената инвестиция.

Ако сме склонни да платим 360 000 лева за бизнеса, това прави P/E = 30. В този случай ще трябва да изчакаме 30 години, за да възстановим първоначално направената инвестиция.

При оценка на акции, които се търгуват на борсата, имаме абсолютно същия принцип. Знаем на каква цена е изтъргувана за последно дадена акция, знаем колко са общо емитираните акции, знаем и каква е печалбата на акционерното дружество за последната една година. В този случай нашата първоначална инвестиция е цената, която плащаме за една акция в момента, когато я купуваме от борсата.

Нека вземем няколко примера за P/E към настоящия момент:

International Business Machines Corporation (IBM) - 13.76

The Boeing Company (BA) - 17.55

Apple Inc. (AAPL) - 15.71

Visa Inc. (V) - 30.17

Amgen Inc. (AMGN) - 20.69

Luxoft Holding, Inc. (LXFT) - 31.27

EPAM Systems, Inc. (EPAM) - 55.08

Простата аритметика показва, че цената, която сме платили за една акция на IBM се избива след близо 14 години, а цената, която сме платили за една акция на EPAM се избива след малко повече от 55 години.

Естествено, както съм писал и преди в статията Как да анализираме борсово търгуваните компании, самостоятелното разглеждане на даден коефициент не може да ни даде представа за цялостното представане на дадено акционерно дружество. Въпреки това, P/E дава относително добра представа за това до колко акцията (не компанията) е подценена или надценена спрямо други акции, които се търгуват на борсата.

От компаниите в горния списък можем на пръв поглед да заключим, че най-подценена е цената за една акция на IBM, а най-надценена е цената за една акция на EPAM. Лошото е, че сравняваме две несравними компании. IBM е IT конгломерат с множество бизнес звена, а EPAM оперира изцяло в IT outsourcing сектора. Въпреки това можем да направим базово заключение на основа P/E на борсовите индекси като цяло. Към днешна дата P/E на индексите е както следва:

Dow Industrial - 16.16

Nasdaq 100 - 22.56

S&P 500 - 21.30

Всеки сам може да прецени на база P/E на основните индекси дали акциите на дадена компания са подценени или надценени.

Като историческа справка мога да кажа, че малко преди борсовата криза, която удари България през есента на 2007г. (началото беше тогава, а лошият период продължи през цялата 2008г. до пролетта на 2009г.) беше нормално български акции да се търгуват на P/E 30, че и повече. Да, сега всички лесно можем да кажем, че тогава цените на акциите масово са били надценени. Лошото е, че хората (в това число и аз) са склонни да си затворят очите за тази надцененост, ако акциите им носят печалба. Тогава лесно се правеха десетки и стотици проценти само за няколко месеца и не беше от никакво значение какво ни показва коефициентът P/E.

Затова пиша тази статия - важно е да се гледа не само ръстът в цената на една акция, но и всички останали основни компоненти при анализа на едно борсово търгувано акционерно дружество. Като цяло P/E е константна величина и системно покачване на P/E означава, че цената за една акция расте по-бързо от реалния растеж на самото акционерно дружество. Това е признак за надцененост на акцията. Не на компанията, а на акцията. Ръстът в цената на акцията може да спре по всяко време, ако няма стабилен фундамент като системно повишаване на приходите, подобряване на маржа на печалбата, инвестиции с цел растеж и т.н. И дори тогава цената за една акция може да е твърде силно надценена, ако очакванията на инвеститорите са твърде големи и граничат с нереалното.

Ето един добър пример - през март 2000г. P/E на Nasdaq е бил на супер рекордното ниво от 175 (очевидно е имало огромна и масова надцененост на акциите на IT компаниите). Вярно, имало е страхотен ръст преди това, но както всички знаем, бъдещите резултати не са обвързани с миналото представяне.

Затова внимавайте и бъдете разумни, когато взимате инвестиционно решение! Ние, които сме преживяли борсовата криза от 2008г. знаем какво говорим!

3 коментара:

 1. Анонимен5/7/15 09:05

  По този начин ли трябва да го пресметна ?
  (IBM)
  Net Income 12,022,000
  Common Stock 52,666,000
  price 165.09
  eps= net income / common stok

  p/e = 165.09/eps
  Ако е този начина, коефициента не излзиа този който са пресметнали в сайта. Ако не е този начина( стойностите неса тези), моля да ми представите решението в разгърнат вид.
  Благодаря предварително

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен5/7/15 09:36

  трябва да вземете печалбата

  ОтговорИзтриване
 3. Аз взимам данните за печалбата директно от публикувания отчет за приходите:

  http://finance.yahoo.com/q/is?s=IBM+Income+Statement&annual

  Net income: 12,022,000

  Цялата капитализация на IBM е равна на броя на акциите, умножен по цената за една акция. Тази информация я има наготово тук:

  http://finance.yahoo.com/q?s=IBM

  Market Cap: 162.57B

  P/E = 162.57 / 12.022 = 13.52

  Това, което пресметнах аз е P/E към 31.12.2014г. (т.е. каквото последно е било публикувано като годишен отчет), докато данните в Yahoo са ttm (trailing twelve months), т.е. отчитат последните 12 изминали месеца и публикуваните междинни финансови данни. Затова моето пресметнато P/E и това от Yahoo малко се различават. P/E (ttm) е по-актуалното

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.