Страници

2015-05-03

IT outsourcing секторът в САЩ (EPAM, Luxoft)

През последните 5 години развитието на българската борса е почти хоризонтално, с малки изключения през различните периоди. Ето как изглежда развитието на борсата ни през този период:

Българска Фондова Борса - 5 години
В зависимост от това кой индекс гледаме, може да кажем, че за 5 години борсата ни е мръднала с около 20% нагоре. Нищо особено, с най-обикновени депозити и ниско рискови инвестиции в облигации можем да постигнем дори по-добра доходност.

Нека видим как се е изменли пазара на акции в САЩ за изминалите 5 години:

Американски фондов пазар - 5 години
Разликата е драстична - дори най-зле представилият се официален индекс в щатите е нагоре с над 70%, а усредненият резултат на 3-те индекса е над 90%.

Но дори тези резултати бледнеят, ако ги сравним с резултатите на някои индивидуални IT компании, които се търгуват в САЩ. Ето една много интересна графика:

IT секторът в САЩ - 5 години
Някои от по-големите и развити IT компании като IBM, Microsoft и Oracle са постигнали по-слаб резултат, отколкото индекса Nasdaq, но Apple и особено IT outsourcing компаниите (EPAM, Luxoft) показват феноменални резултати.

Преди няколко месеца направих базов анализ на EPAM и Luxoft, и според разбиранията ми тези две компании ги очаква бляскаво бъдеще през следващите няколко години. От една страна щатските борси не показват никакви признаци на застой или забавяне, а IT секторът в световен мащаб се очаква да расте с още по-голямо темпо.

От друга страна, нека обърнем внимание, че P/E и на двете outsourcing компании също расте, което означава, че положителните очаквания на инвеститорите за бъдещето на двете компании растат по-бързо, отколкото реалният бизнес на компаниите. Да уточня - бизнесът и на двете компании расте, но очакванията на инвеститорите растат с по-бързо темпо.

В началото на годината P/E на EPAM е било 32.98, а към днешна дата е 47.71. Това означава, че трябва да минат 47 години (!!!), преди капитализираната печлба на компанията да се изравни с текущата ѝ пазарна капитализация.

Що се отнася до Luxoft, P/Е в началото на годината е било 21.96, а сега е 26.95. Както и преди, Luxoft е по-малката и по-подценената от двете компании.

P/E на S&P 500 към настоящия момент е 20.61, което също е малко повече, отколкото в началото на годината (тогава е било 19.96). Изводът е, че средните очаквания на инвеститорите за развитието на борсата като цяло не са се променили, но очакваният за развитието на IT outsourcing компаниите са значително по-големи от преди.

Какво можем да очакваме оттук нататък - имайки предвид рязкото поскъпване на компаниите от IT outsourcing сектора, аз лично очаквам или временна корекция от около 10%, или дълга странична консолидация. Имайки предвид силния импулс на покупки, много е вероятно да е второто. Изгоден момент за покупки би бил при повишаване на резултатите в следващите финансови отчети и запазване на цените на текущите нива.

При това положение удобен начин за инвестиране би бил с многократни, разпределени във времето покупки, без значение какви са текущите цени. В дългосрочен план (2-3 години напред) очакванията са IT секторът да продължи да върви нагоре и в частност IT outsourcing сектора.

Има и рискове - заради огромната разлика в P/E между основните индекси и по-развитите IT компании, възможно е един евентуален по-задълбочен срив на борсата да повлияе и на IT outsourcing компаниите. Последната голяма криза в САЩ беше през 2007-2008 г. и оттогава щатските борси са във възход. Не се знае кога ще дойде следващата криза, съответно следващият голям спад. Засега няма индикации подобен спад да е на път, но е хубаво човек да има едно на ум, когато инвестира в акции, които са значително надценени, спрямо пазара като цяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.