Страници

2015-03-18

Развитие на борсата към средата на март 2015


 Дневна графика на BGTR30 за 6 месеца назад

Отдавна не съм правил анализи и има причина за това - движението на борсата все още е низходящо от дългосрочна гледна точка.


Въпреки това има вероятност вече да сме подминали най-дълбоката точка на низходящата корекция. Лесно се вижда, че от началото на тази година всяко ново дъно се е формирало на по-високо ниво от предходното. Такива дъна имаме в средате на месеците ануари, февруари и март. По принцип това е класическият начин за измерване на възходящ тренд - всяко следващо дъно да е на по-високо ниво от предходното.

Отделно от това, имаме пробив на SMA-10 над SMA-30 от началото на месец март, който пробив не е много стабилен, но е някакъв индикатор за начало на възходящ тренд. Чисто технически, отчитайки строежа на SMA кривите, в близките дни ще станем свидетели на пробив на SMA-10 над SMA-60. Въпреки това, по-сериозният индикатор за начало на по-дългосрочен възходящ тренд ще бъде евентуалният пробив на SMA-30 над SMA-60, който би трябвало да се случи в рамките на следващите 2 седмици, ако предположим, че наистина сме във фаза на възходящ тренд. В противен случай просто трябва да почакаме и да видим накъде ще се насочи индекса.

Спад на индекса под нивото от 390 пункта автоматично означава, че не можем да говорим за възходящ тренд. От друга страна, за да говорим за сериозен и наистина стабилен възходящ тренд, индексът трябва да пробие над нивото от 430 пункта, което се явява и сериозно ниво на съпротива. Всякакви междинни стойности на индекса са в рейндж на хоризонтален коридор, който е с начало от месец май миналата година (коридорът не се вижда на тази графика).

Накратко - засега дългосрочната посока остава низходяща, но от началото на годината се забелязват признаци на възходяща корекция, която може да се окаже началото на по-сериозно движение в посока нагоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.