Страници

2014-08-11

Анализ на българската фондова борса към август 2014г.

Този анализ e продължение на предишния ми анализ. Преди месец и половина графиките показваха различни тенденции, така че нека видим какво се е променило.

Дневна графика на индекса BGTR30 за 3 месеца назад.


Горната графика покзва изменението на индекса BGTR30 за 3 месеца назад. През последния месец и половина имаме консолидация между 400 и 420 пункта. На два пъти SMA-10 (червената линия) проби над SMA-30 (зелената линия), но за твърде кратко време и към настоящия момент SMA-10 отново е под SMA-30, което подрежда всички SMA криви в класически низходящ тренд.

От техническа гледна точка повод за оптимизъм може да бъде само пробив на BGTR30 над SMA-60, но това би било само първа стъпка. За сериозно възстановяване можем да говорим само ако BGTR30 пробие и над SMA-100, което от своя страна да бъде последвано от последователни пробиви на по-леките SMA криви над по-тежките SMA криви.

Накратко - от техническа гледна точка в краткосрочен план имаме по-скоро неутрална картина с тенденция към евентуално влошаване заради подредбата на SMA кривите (тук не отчитаме никакви фундаментални фактори).

Седмична графика на индекса BGTR30 за 5 години назад.

Горната графика показва изменението на индекса BGTR30 на седмична база за последните 5 години. Ето тук вече става интересно!

Около средата на месец юли станахме свидетели на пробив на SMA-10 под SMA-30 (с отчитане на седмична база), което е много лош сигнал, тъй като говорим за евентуална негативна промяна на дългосрочната тенденция. С червени стрелки съм отбелязал кога сме имали подобни технически картини през последните 5 години. Исторически погледнато, след пробив на SMA-10 под SMA-30 следва много дълъг период на спад, а възстановяването може да отнеме и няколко години.

Не се наемам да кажа дали историята ще се повтори, но от чисто техническа гледна точка в краткосрочен план имаме неутрална картина с негативна тенденция, а в дългосрочен план имаме негативна картина с още по-негативна тенденциия.

Както споменах и в предишния си анализ, най-удобният момент за изход от инвестиции отдавна е минал и ако тенденцията от дългосрочната графика се запази, в следващите месеци би трябвало да ставаме свидетели на още по-големи спадове. В близък план все още има шанс дългосрочната позитивна тенденция да се запази и да се окаже, че текущият пробив е т. нар. мечи капан, но за целта SMA-10 в следващите няколко седмици (най-късно до края на месец септември) трябва отново да пробие над SMA-30. Лично аз отчитам този вариант като възможен, но малко вероятен.

Тъй като и двете технически графики са с негативен оттенък, моята прогноза за развитието на BGTR30 спрямо текущото му ниво вече е негативна. От началото на годината индексът е с ръст от около 16%, но имайки предвид негативната тенденция, напълно е възможно в края на годината индексът да реализира и отрицателна доходност.

Този анализ изразява личното ми мнение и не представлява съвет за взимане на инвестиционни решения!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.