Страници

2013-12-28

Българският фондов пазар през 2014-та година

В последния си анализ предположих, че индексът BGTR30 може да направи ръст от 10-20 процента до края на годината. Тогава индексът беше на ниво около 323 пункта, а преди последната търговска сесия за годината е на ниво около 350 пункта. Това означава, че реалното покачване, на което сме свидетели е около 9%, което е в долната граница на оптимистичната ми прогноза.

И така - какво ни очаква през новата 2014 година?


За да отговоря на този въпрос нека първо погледнем графиката на борсовия индекс BGTR30 за 2013-та година:След дългото странично двидение, което продължи няколко месеца (от началото на август до края на ноември), имаме техническо потвърждение за започнал нов краткосрочен възходящ тренд от началото на месец декември:
  • По-леките SMA криви са разположени над по-тежките SMA криви. Това е индикатор за агресивен възходящ тренд.
  • Посоката на всички SMA криви е нагоре. Това е индикатор за наличие на възходящ тренд.
  • Имаме стабилен пробив над нивото от 332 пункта, което в продължение на около 4 месеца беше ниво на съпротива. Това е потвърждение за наличие на възходящ тренд.
  • Все още нямаме образуван нов връх. Това е индикатор за наличие на възходящ тренд.
  • Нито една от SMA-10/30/60 кривите не успя да пробие под SMA-100. Това е индикатор за устойчив възходящ тренд.
  • През последния един месец BGTR30 стои плътно над SMA-10. Това е индикатор за агресивен възходящ тренд.
Единственият начин техническата картинка рязко да се промени ще бъде ако последната търговска сесия за годината е силно негативна и BGTR30 падне с поне 10 пункта надолу, т.е. около или над 3 процента. При това положение BGTR30 ще пробие под SMA-10 но дори тогава цялостната картина се запазва.

Ако предположим, че сега има наличие на агресивен възходящ тренд, то в началото на 2014г. можем да станем свидетели или на забавяне на тренда (пробив на SMA-10 под SMA-30) или за агресивна корекция надолу (пробив на SMA-10 под SMA-60), но имайки предвид цялостното движение на индекса, което говори за дългосрочен възходящ тренд, повод за притеснение може да има само ако BGTR30 падне под ниво от около 325 пункта.

Като цяло моето виждане е, че 2014г. ще бъде успешна за инвеститорите на БФБ и без проблем ще може да се реализира двуцифрена доходност, но това е само при положение, че сегашният възходящ тренд запази посоката си през по-голямата част от новата година. Както вече казах, техническата картина може да се промени значително, ако видим стойност на индекса под 325 пункта.

Настоящият анализ е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционни решения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.