Страници

2012-05-21

Няколко истини за инвестициите в акции

В интернет пространството се разпространяват много митове за финансовите инвестиции – някои положителни, други отрицателни. Ето някои от истините, които научих от опит:


  • Инвестицията в акции не е за хора, които търсят постоянна доходност. Поради цикличността на пазарите има периоди, в които инвестицията върви нагоре (печалба) и периоди, в които инвестицията върви надолу (загуба). Затова на борсата трябва да се инвестират само и единствено пари, които няма да Ви трябват в краткосрочен план.
  • Не е задължително да си финансист, за да се занимаваш с инвестиции в акции. Но пък помага ако човек има поне малка финансова култура. В България има достатъчнодоговорни фондове, които дават възможност на човек да участва на борсата с малко пари, без да отделя от свободното си време. Аз самият започнах с инвестиция във взаимен фонд.
  • Не е задължително да се участва с много пари на борсата. Дори 100 лева са не лоша инвестиция. Важното е до къде ще стигнете с тези пари. Ако за една година ги направите например 125 лева, значи сте успели да реализирате 25% доходност, което е 3-4 пъти повече, отколкото едногодишен влог в някоя банка. За справка – първата ми инвестиция в началото на 2006г. беше на стойност 500 лева в един договорен фонд и след една година бях реализирал над 40% доходност.
  • Самостоятелните инвестиции изискват време, много четене и здрави нерви. За разлика от договорните фондове, при самостоятелното инвестиране се изискват повече познания за това как функционира фондовия пазар. Необходимо е да се следят икономически новини, да се правят анализи и не на последно място да се отделя време за самите покупки/продажби.
  • Понякога банковият влог е по-добрата инвестиция. Истината е, че инвестирането в акции е рисковано занимание, независимо дали го правим чрез взаимен фонд или чрез самостоятелни покупки/продажби. Винаги съществува риск да загубим част от това, което сме инвестирали (или дори всичко, макар и много рядко). Инвестицията в акции е за хора, които са склонни да поемат по-голям риск за парите си и съответно очакват по-голяма печалба.
В следващите си публикации ще разгледам два основни примера – един за човек, който иска да инвестира в акции през някой договорен фонд и друг пример за човек, който иска да инвестира самостоятелно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.